
Ghid complet pentru fațete dentare: Procedură, durată și întreținere
Fațetele dentare sunt tot mai căutate de persoanele care acordă atenție zâmbetului lor. Acest tratament estetic a devenit o soluție populară pentru toți cei care doresc un zâmbet strălucitor, de reclamă. Tratamentul cu fațete dentare este o soluție eficientă în cazul pacienților care se confruntă cu decolorări ale dinților, dinți ciobiți sau spații interdentare mari.
Citește acest articol pentru a înțelege ce sunt fațetele dentare, ce presupune procedura de aplicare a acestora, detalii despre rezistența lor, precum și ce trebuie să faci pentru a le întreține corespunzător.
Ce sunt fațetele dentare
Fațetele dentare sunt învelișuri personalizate pentru suprafețele frontale ale dinților tăi. Fațetarea dintelui presupune șlefuirea părții vestibulare ( aproximativ 0.2-0.3 mm) a acestuia. Astfel, pacienții cu implanturi dentare nu sunt eligibili pentru fațetare, deoarece pe implanturi se utilizează coroane sau structuri întregi.
Procedura de aplicare
Atunci când ai nevoie de un tratament cu fatete pentru dinti, ai nevoie de o consultație inițială pentru ca medicul stomatolog să evalueze sănătatea dinților tăi. Specialistul va decide dacă fațetele sunt o soluție potrivită pentru tine și dacă ești eligibil pentru procedură.
Pentru a pregăti dinții, în cazul în care medicul decide că ești eligibil, acesta va îndepărta o cantitate mică de smalț pentru a face loc fațetelor. Următorul pas este amprentarea dentară, pentru ca fațetele ce vor fi create în laborator să fie personalizate în funcție de trăsăturile faciale și de dimensiunile dinților fiecărui pacient.
La următoarea programare, fațetele finale sunt cimentate pe dinți folosind o tehnică specială, care asigură durabilitatea și rezistența acestora.
Cât rezistă fațetele dentare?
Dacă fațetele sunt de calitate și, evident, dacă sunt aplicate corect și întreținute corespunzător, pot rezista între 10 și 15 ani. Această perioadă variază în funcție de materialul utilizat. Fațetele dentare din porțelan sunt foarte rezistente și au un aspect natural, în timp ce fațetele din compozit sunt o soluție mai accesibilă din punct de vedere al investiției.
Întreținerea fațetelor dentare
Pentru a te bucura de un zâmbet frumos o perioadă cât mai lungă de timp, trebuie să acorzi importanță întreținerii fațetelor, deci igienei orale. Perie dinții de două ori pe zi și utilizează ață dentară pentru a te asigura că îndepărtezi toate resturile de alimente. Astfel, previi depunerea plăcii bacteriene. Pentru un plus de siguranță, utilizează doar produse recomandate de medicul stomatolog.
De asemenea, vizitele regulate la medicul dentist pentru controale și igienizări profesionale sunt foarte importante pentru întreținerea fațetelor dentare. Medicul va interveni în cazul în care apar mici fisuri sau probleme cu adezivul. Pentru mai multă siguranță, poți utiliza o gutieră de protecție pe timpul nopții, în așa fel încât să eviți deteriorarea fațetelor.
Nu în ultimul rând, evită consumul excesiv de alimente și băuturi care pot păta suprafața fațetelor. Dacă ești băutor de cafea, utilizează un pai. De asemenea, redu consumul de ceai, vin roșu sau alimente care pătează dinții.
Dr. Durbac efectuează tratamente estetice de calitate, care îți oferă rezultate pe termen lung. Programează-te la o consultație pentru a afla care sunt tratamentele potrivite pentru a-ți recăpăta sănătatea orală și frumusețea zâmbetului.